30 % vähemmän betonia – uusi materiaalitehokas, entistä lujempi alapohjaratkaisu pienentää aidosti rakentamisen hiilijalanjälkeä

FF-FLOOR -lattiaratkaisu käyttää ainutlaatuisen 3D-rakenteensa ansiosta 30 prosenttia vähemmän betonia kuin perinteiset ratkaisut, tuoden samalla alapohjarakenteelle 20 prosenttia enemmän lujuutta. Tuotanto alkaa kevään aikana Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa.


Salolainen perheyhtiö Finnfoam Oy on kehittänyt alapohjaan uudentyyppisen FF-FLOOR-eristeratkaisun. Sen ansiosta alapohjaan betonia tarvitaan liki kolmannes vähemmän kuin perinteisessä tavassa valaa tasainen kerros betonia tasaisen eristekerroksen päälle.


Muottiteknologialla valmistetussa ratkaisussa eristelevyihin on tehty ristikkomaiset urat. Lukkopontattujen eristelevyjen päälle valettu betoni täyttää urat ja muodostaa samalla itselleen alapohjaan ristikkomaisen tukirakenteen. Toimitukseen kuuluu myös mittatilauksena järjestelmään tehty raudoitusverkko, joka asennetaan eristeessä oleviin uriin: Tällöin niiden päällä ei tarvitse työmaan aikana kävellä.

”Materiaalitehokkuus on kaiken A ja O. Kun kokonaisratkaisu on selvästi kevyempi, tarkoittaa se usein myös pienempää hiilijalanjälkeä. Ratkaisussa raskas betoni on korvattu kevyellä eristeellä, mutta 3D-muotoilulla rakenteen lujuutta pystyttiin jopa kasvattamaan 20 prosenttia, vaikka terästä rakenteessa on pari prosenttia vähemmän kuin perinteisessä. Vähempi onkin parempi”, tiivistää Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Ekologisempaa, edullisempaa, nopeampaa

Lähes aina ekologiset tai ns. vihreät vaihtoehdot maksavat kuluttajalle enemmän, mutta nyt kuluttaja voi jopa säästää valitsemalla tämän pienemmän hiilijalanjäljen omaavan ratkaisun.


”Betoni on noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kevyt lämmöneriste, kun mittayksikkönä ovat kuutiot eikä kilot. Kun betonia korvataan puolta halvemmalla materiaalilla, siitä syntyy selvää säästöä”, toteaa Nieminen.


Vähempi betonimäärä lyhentää myös betonin kuivumisaikoja, jotka aiheuttavat monesti työmailla aikatauluhaasteita. Näin ratkaisu nopeuttaa ja helpottaa rakennusprojekteja.


Aitoja päästövähennyksiä tulevaisuuden rakentamiseen
Rakennusten elinkaaren aikaisen hiilijalanjälkeen on tulossa raja-arvot Ympäristöministeriöltä arviolta vuonna 2023 ja hiilijalanjäljen laskenta tulee pakolliseksi suunnitelmien mukaan vuoteen 2025 mennessä.

Materiaali- ja energiatehokas FF-FLOOR ratkaisu pienentää rakennusten hiilijalanjälkeä niin rakennusvaiheen kuin rakennuksen käytönkin aikana ja lisäksi sujuvoittaa rakennusprojekteja.


Nieminen korostaa, että hiilijalanjäljiltään eri vaihtoehtojen vertailussa täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja vertailu tehdä rakennustasolla.


”Me Finnfoamilla tuemme hiilijalanjäljen pienentämistä sekä uusilla rakennusvaiheen ratkaisuilla että hyvällä lämmöneristyksellä, joka on merkittävin käytönaikaisten päästöjen pienentäjä. Rakennusten päästöistä kuitenkin 70 – 85 prosenttia syntyy käytön aikana”, Nieminen sanoo.