FINNFOAM – luja ja vettymätön

FINNFOAM on suulakepuristettua polystyreeniä eli XPS-lämmöneriste, joka säilyttää eristyskykynsä vaativissakin olosuhteissa. Sen erityispiirre on täysin suljettu ja yhtenäinen solurakenne, joka takaa hyvän eristävyyden ja tiiviyden. FINNFOAM helpottaa lämmöneristämisen lisäksi myös monia muita rakennusvaiheita mahdollistaen laadukkaan ja energiatehokkaan lopputuloksen. FINNFOAM:illa toteutetuissa rakenteissa ei tarvita erillistä höyrysulkua eikä tuulensuojalevyä, joten yhdellä asennuksella saadaan suoritettua monta työvaihetta. Lisäksi FINNFOAM on homehtumaton materiaali, joka on todistettu rankimmassa mahdollisessa hometestissä VTT:llä.

Lyhenteet tuotenimissä:

FI = suorareunainen, FL = puolipontattu, FK = täyspontattu, HU = höylätty ja uritettu, CW = kellarin seinä, URA = uralevy

Monikäyttöinen eriste – Putkikaivannosta ullakon kattoon

Koko tuotevalikoima soveltuu niin routaeristeeksi kuin lattioiden, kattojen ja seinienkin eristämiseen sekä monipuolisesti erilaisiin lisälämmöneristyksiin. Routa- ja lattiaeristeenä FINNFOAM kestää erinomaisesti kosteutta, jäätymistä ja kuormitusta. Routaeristeen tärkein ominaisuus onkin luotettavuus eli sen eristysominaisuudet eivät saa heikentyä ajan kuluessa. Routaeristeellä tulee olla aina sulatus-jäädytyskestävyys ominaisuudet ilmoitettuna. FINNFOAM:in luotettavuudesta hyvänä esimerkkinä on mm. voitto TM Rakennusmaailman Routaeristevertailussa syksyllä 2011.

Finnfoamiin on luotettu jo lähes 40 vuotta vaativissa käyttökohteissa junaradoista julkisiin rakennuksiin, kauppakeskuksiin ja teollisuuslaitoksiin. Tarjolla on myös erinomaisia ratkaisuja toimitila-, asuin-, pientalo-, korjaus- ja infrarakentamiseen.
 

Tässä osiossa kerrotaan FINNFOAM-lämmöneristeistä ja niiden ominaisuuksista. Käyttökohteet-osiossa kerrotaan tarkemmin niiden käyttämisestä eri käyttökohteissa.

Varastotuotteet:

FINNFOAM-varastotuotteet (PDF, 1446 kt)

Peruslevyjen mitat ja tyypit

FINNFOAM on poikkeuksellisen monikäyttöinen lämmöneriste. Samat, normaalit eristyslevyt soveltuvat lukuisiin erilaisiin käyttökohteisiin ja -tarkoituksiin – routasuojauksesta alapohjiin, välipohjiin, kattoihin, seiniin, lisälämmöneristyksiin, jne.

UUTUUS! Valikoimaan kuuluvat myös paksut peruslevyt (FI- ja FL-) aina 300 mm:n paksuuteen asti. Paksut levyt nopeuttavat työtä työmaalla merkittävästi, kun asennettavat levykerrokset vähenevät.

Levykoko:

Suorareunainen, FI: 600×2500 mm = 1,50 m2

Puolipontattu, FL (hyötymitat): 585×2485 mm = 1,45 m2

Paksuudet: 20 mm – 300 mm

Paloluokka: NPD

Materiaali: Suulakepuristettu polystyreeni (XPS)

Solurakenne: Yhtenäinen ja suljettu, vettä imemätön

Varastotuotteet:

 FINNFOAM-varastotuotteet (PDF, 1446 kt)

Minimitilauserä FINNFOAM-eristeiden erikoistuotteissa on 100 m3.

Ominaisuudet

Lataa tästä Finnfoam XPS -lämmöneristeiden tekniset tiedot (pdf-taulukko)

 Finnfoam (XPS), tekniset tiedot (PDF, 185 kt)

Koostumus ja rakenne

Koostumus

FINNFOAM on solumuovi, jonka pääraaka-aine on polystyreeni. Polystyreeni ei ole terveydelle vaarallinen aine. Polystyreeniä käytetään erittäin paljon elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Polystyreeni on kestomuovi, joka voidaan sulattaa uudelleen ja käyttää raaka-aineena.

FINNFOAM-solumuovin toinen tärkeä raaka-aine on hiilidioksidi, jota saadaan muun teollisuuden päästöistä eli se ei kuormita ympäristöä. Hiilidioksidi poistuu levyistä ja korvautuu ilmalla muutaman viikon kuluessa valmistuksesta. Polystyreenin ja hiilidioksidin osuus raaka-aineista on noin 96-98 %. Lisäksi FINNFOAM:ssa on erilaisia lisäaineita kuten väriä, prosessin stabilointiaineita, solurakenteen modifiointiaineita jne.

FINNFOAM:in valmistuksessa ei käytetä CFC-, HCFC- tai HFC-kaasuja eikä terveydelle haitallisia bromiyhdisteitä sisältäviä palonestoaineita. FINNFOAM:ista ei myöskään haihdu tai irtoa terveydelle haitallisia kaasuja, hiukkasia tai kuituja. FINNFOAM:illa on sisäilman paras päästöluokitus M1.

FINNFOAM:in pääraaka-aine on lasinkirkas polystyreeni.

Rakenne

FINNFOAM on suulakepuristettua polystyreeniä eli kansainväliseltä lyhenteeltään XPS lämmöneriste. FINNFOAM:in erinomaiset ominaisuudet perustuvat sen solurakenteeseen. FINNFOAM:in solurakenne on täysin yhtenäinen ja suljettu. Se poikkeaa oleellisesti EPS:n eli styroksin solurakenteesta.

FINNFOAM:in täysin yhtenäinen solurakenne saavutetaan valmistusmenetelmällä, jossa korkeassa paineessa sulaan polystyreeniin liuotetaan hiilidioksidia. Hiilidioksidi kaasuuntuu, kun se tulee ulos suuttimesta normaaliin ilmanpaineeseen.

Solurakenteen modifiointiaineilla ja koneen asetuksilla soluista tehdään halutun kokoisia ja muotoisia. Erittäin lujilla, yli 70 000 kg/m2 kestävillä levyillä solut ovat hieman pystyssä. Soluja valmistetaan jopa yli 23 miljardia kappaletta sekunnissa.

Lisäksi valmistuksessa syntyy levyn pinnalle yhtenäinen ns. pintanahka, jossa solujen sijasta on yhtenäinen polystyreenikerros. Tämä yhtenäinen pintanahka hylkii vettä. Levyn molemmilla puolilla olevat pintanahat ja keskellä oleva solurakenne tekevät rakenteesta kerroslevyrakenteen, joka lisää entisestään levyn jämäkkyyttä.

FINNFOAM:in pinnassa on yhtenäinen tiivis nahkapinta. (Solun halkaisija alle 0,1 mm)

Paloturvallisuustiedote

Lämmöneristevalinnalla ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen

Finnfoam Oy on painottanut aina rakenteellisen palosuojauksen merkitystä. Lämmöneristeellä ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen vaan se on aina hoidettava rakenteellisesti. Finnfoamissa ei ole kemiallisia palonsuoja-aineita, koska ne perustuvat ympäristölle ja ihmisille haitalliseen bromiin. FINNFOAM:ista ei muodostu palotilanteessa hään lisäksi erityisiä myrkkykaasuja eli sen palaminen on verrattavissa puun palamiseen.

Rakennuksen paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa lähinnä sähkölaitteiden valinnalla ja huollolla, huonekalujen materiaaleilla ja kankailla sekä automaattisella sammutusjärjestelmällä. Sitä vastoin lämmöneristeen vaikutus paloturvallisuuteen on vähäinen, koska sen syttyminen vaatii 400 asteen lämpötilaa (tässä lämpötilassa syttyy myös puu). Tässä vaiheessa sisällä lämpötila on ehtinyt nousta jo vähintään 800 – 1000 asteeseen.

Palotilanteessa sisälämpötilan noustessa 300 ― 500 °C FINNFOAM sulaa seinistä pois (FINNFOAM:in pehmenemislämpötila on noin 100 °C ja sulamislämpötila alle 200 °C) ja sisälämpötilan nousunopeus hidastuu, koska sulaminen sitoo lämpöenergiaa eikä sisätilaa ole enää lämmöneristetty. Sulamattomilla eristeillä tapahtuu täysin päinvastoin eli eristeiden eristäessä sisälämpötila räjähtää hetkessä yli tuhanteen asteeseen ja palo voimistuu entisestään.

On lämmöneristemateriaali mikä tahansa, tulee osastoivat paloseinät ja katkot tehdään normaalisti. Näin estetään palon leviäminen. Hormien eristämisessä on aina perusteltua käyttää kivipohjaista lämmöneristettä.

Katso esitys FINNFOAMIN eduista ja ominaisuuksista