FF-Kierrätyssäkki

Muovieristeiden käyttö kasvaa vauhdilla hyvien ominaisuuksiensa (kestävyys, homehtumattomuus, päästöttömyys sekä kosteusteknisen toimivuus) ansiosta. Finnfoam Oy lanseerasi keväällä 2019 ensimmäisenä Suomessa muovieristejätteiden kierrätysjärjestelmän. FF-Kierrätyssäkeillä kerätään muovieristejätteet niin rakennustyömailta kuin rautakaupoista ja käytetään ne Salon tehtaalla uudelleen raaka-aineena.

”Käytännössä kaikissa rakennuskohteissa muovieristeistä jää ylijäämäpaloja, jotka ovat ominaisuuksiltaan ensiluokkaista materiaalia. Ryhdyimme miettimään, miten saisimme ne talteen ja hyötykäyttöön”, taustoittaa Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Mitkä materiaalit FF-Kierrätyssäkkiin soveltuvat?

FF-kierrätyssäkkiin saa laittaa:

  • EPS – paisutettu polystyreenieriste, esim. FF-EPS, Styroplast ja muiden valmistajien tuotteet
  • XPS – suulakepuristettu polystyreenieriste, FINNFOAM ja muiden valmistajien tuotteet
  • PIR – polyuretaanieriste, esim FF-PIR ja muiden valmistajien tuotteet
  • PUR – polyuretaanieriste

Eristeiden leikkuujätteet sekä pakkausstyroksit ja polyeteeni- tai polypropeenivaahdot kerätään kierrätettäväksi riippumatta siitä, mikä yritys ne on valmistanut. Eristeiden pinnalla oleva paperi, alumiini, kosteus tai lika eivät haittaa. 

FF-Kierrätyssäkkiin ei saa laittaa:

  • Fenolieristeitä
  • PVC-muovia – esim. pressut, putket, letkut, sadetakit
  • Muita kuin edellä mainittuja rakennusmateriaaleja tai muoveja ei tule laittaa kierrätyssäkkiin.

Jäte tulee olla pakattuna vain Finnfoamin tai L&T:n säkkeihin. Toistaiseksi emme ota vastaan purkukohteiden eristeitä.

Alla olevasta PDF-tiedosta voit ladata lajitteluohjeen itsellesi.

Lajitteluohje (PDF, 244 kt)

Mihin kerätyt muovieristejätteet käytetään?

Kierrätetty muovieristemateriaali hyödynnetään muun muassa uuden keraamipohjaisen FF-SILENT -massan tekoon, jonne se rouhitaan täyteaineeksi. Innovatiivinen FF-SILENT -massa toimii sekä ääneneristeenä että palosuojauksena. Sillä voidaan esimerkiksi loivilla katoilla korvata kovan villan käyttö FF-EPS -eristeiden päällä katteen alustana. 

Toimintaohjeet asiakkaille ja yhteistyökumppaneille
 

Rakennustyömaat ja rautakaupat

Finnfoam toimittaa maksutta Etelä-Suomessa Helsingin, Tampereen ja Turun alueen asiakkailleen FF-kierrätyssäkkejä, joihin voidaan kerätä muovieristeiden ylijäämäpalat ja leikkuujätteet. Säkkien täytyttyä Finnfoamin kuljetusliike hakee ne maksutta pois samalla, kun kohteeseen toimitetaan lisää eristeitä. Finnfoamin kuljetusliike ei nouda kierrätyssäkkejä erikseen, vaan nouto yhdistetään uusien eristekuormien toimitukseen. Näin pidämme toiminnan mahdollisimman ympäristöystävällisenä. Erillisnoudoista veloitamme todelliset rahtikustannukset.

Tyhjien kierrätyssäkkien määrä tulee ilmoittaa tilauksen yhteydessä. Myös noudettavien säkkien määrä tulee ilmoittaa samalla, kun kohteeseen tilataan lisää eristeitä. Huom! Noudettavien säkkien tulee olla tiiviisti suljettuja!

Jos kohteeseen ei toimiteta Finnfoam Oy:n eristeitä suoraan Finnfoam Oy:n kuljetuksella, voi rakennustyömaa hakea tyhjiä kierrätyssäkkejä yhteistyökumppaneidemme rautakaupoista (FF-Kierrätyssäkkejä varastoivat pisteet löytyvät täältä) ja toimittaa täydet kierrätyssäkit takaisin samaan rautakauppaan.

Täysien FF-Kierrätyssäkkien noudot voi tilata myös yhteistyökumppaniltamme Lassila & Tikanojalta. L&T toimittaa tarvittaessa rakennustyömaalle myös tyhjiä kierrätyssäkkejä. L&T perii tyhjien säkkien toimittamisesta sekä täysien säkkien noudosta oman hinnastonsa mukaisen hinnan. L&T:n esitteen palvelusta ja yhteystiedot löydät alta.

Tästä voit ladata L&T:n PDF-esiteen (PDF, 235 kt)

Yksityiset henkilöt

Yksityishenkilöt voivat palauttaa leikkuujätteet rautakauppaan, josta Finnfoam Oy:n levyjä on ostettu, mikäli kyseinen rautakauppa varastoi FF-Kierrätyssäkkejä. FF-Kierrätyssäkkejä varastoivat pisteet löytyvät täältä.