Usein kysytyt kysymykset

  • Kaikki
  • Asentaminen
  • Märkätilat
  • Routaeristys ja perustukset
  • Sauna
  • Seinärakenteet
  • Sokkeli ja alapohjarakenteet
  • Tuotetiedot ja rakennekuvat
  • Työstäminen, saumaus ja liimaus
  • Valmistus ja kierrätys
  • Väli- ja yläpohjarakenteet

Tarvitseeko FF-EPS-eristeillä eristettyyn betonisandwich -elementtiin laittaa palokatkoa joka toiseen kerrokseen?

Ei tarvitse. Kun eriste on suojattu ikkuna- ja oviaukkojen osalta materiaaleilla niin, että se on puolet seinän paloturvallisuus vaatimuksesta. FF-EPS eristettä voidaan käyttää alle 28 metriä korkeissa P1 -paloluokan asuinkohteissa.

FF-EPS ETICS ohutrappausjärjestelmässä käytetään 200mm korkeaa FF-PIR -eristettä palokatkona joka toisessa kerroksessa. FF-EPS ETICS soveltuu alle 28 metriä korkeisiin P1 -paloluokan asuinkohteisiin.

Asennetaanko routaeristeen tai alapohjaeristeen päälle muovikalvoa?

Ei asenneta.

Voiko Finnfoam- ja FF-PIR-levyjä asentaa päällekkäin?

Voi, tiivein levy eli FF-PIR asennetaan rakenteeseen sisimmäksi.

Voidaanko kaikkia FF-PIR tuotteita käyttää saunassa?

Ei. Saunassa käy ainoastaan FF-PIR AL tuotteet eli alumiinilaminaattiset tuotteet

Voidaanko saunan sokkeli laatoittaa FF-PIR levyn pintaan?

Kyllä voi, Laatoitettavalta alueelta poistetaan levyn pinnassa oleva alumiinilaminaatti. Lattian vedeneristys nostetaan suoraan FF-PIR-levyn ytimen mintunvihreään pintaan ja tiivistetään yläpäässä levyn alumiinilaminaatin kanssa vedeneristeen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Voiko Tulppa levyn asentaa pystyasentoon?

Kyllä voi, mutta pystyasennuksessa tulee kaikki saumat vedeneristää ja nauhoittaa.

Voiko FINNFOAM-eristeitä kierrättää?

Yksityiset henkilöt voivat palauttaa leikkuujätteet rautakauppaan, josta Finnfoam Oy:n levyjä on ostettu, mikäli kyseinen rautakauppa varastoi FF-Kierrätyssäkkejä. FF-Kierrätyssäkkejä varastoivat pisteet löytyvät täältä: www.finnfoam.fi/jalleenmyyjat. FINNFOAM-eristeet voi myös laittaa energia- tai sekajätteeseen.

Mistä FINNFOAM-eristeet valmistetaan?

FINNFOAM-eristeet valmistetaan suulakepuristamalla ja niiden pääraaka-aineet ovat polystyreeni ja kierrätetty hiilidioksidi. Polystyreeni on erityisesti elintarvikkeiden pakkausmateriaalina käytetty kestomuovi, joka voidaan sulattaa ja käyttää uudelleen raaka-aineena. Lisäksi valmistuksessa käytetään tiettyjä lisä- ja väriaineita. Valmistuksessa ei käytetä terveydelle haitallisia aineita, eikä eristeestä irtoa mitään terveydelle haitallisia hiukkasia tai kaasuja. FINNFOAM-eristeellä onkin sisäilman paras päästöluokitus M1.

Onko keltainen FINNFOAM uretaanilevyä?

Finnfoam Oy valmistaa tuotteita eri raaka-aineesta ja näillä tuotteilla on erilaiset ja optimaaliset käyttökohteet. Keltainen FINNFOAM-eriste on tehty suulakepuristamalla polystyreenistä. FF-PIR on taas polyuretaanieriste ja on väriltään mintunvihreä.

Onko Tulppa-levyssä valmistusvirhe, koska siinä on pieniä reikiä pinnassa?

Punaisen erikoissementtikerroksen ja lasikuituverkon tehtävänä TULPPA-levyn pinnassa on toimia laattojen vakioituna kiinnitysalustana, ei vedeneristeenä. TULPPA-levyn keltainen Finnfoam eli XPS-ydin toimii TULPPA-levyn vedeneristeenä. Jos TULPPA-levyn pinnasta näkyy keltainen ydin, niin se ei vaikuta vedeneristykseen millään tavoin.

Tarvitseeko Tulppaa asentaessa vedeneristää myös vaakasaumat?

12,5 mm TULPPA-levyn kaikki saumat vedeneristetään, mutta vaakaan asennettavien 20 mm ja sitä paksumpien TULPPA-levyjen vaakasaumoja ei tarvitse erikseen vedeneristää. Vaakasaumoihin on hyväksytty tuoteperheiden mukaiset liimamassat, joilla vaakasaumat tiivistetään. Liimamassa pursuaa kevyesti, kun levy liu’utetaan paikalleen. Liimapurse tasoitetaan lastalla tasaiseksi TULPPA-levyn vaakasauman päälle.

Tarvitseeko FF-FLOOR levyn kanssa käyttää rengasteräksiä?

Ei, ellei siihen katsota erillistä rakenteellista syytä.

Mistä löydän FF-FLOOR-rakennekuvat ja millaisissa rakenteissa FF-FLOOR:ia voidaan käyttää?

Rakennekuvat löytyvät täältä: www.finnfoam.fi/suunnittelijoille/rakennekuvat/rakennekuvat-2021. FF-FLOOR lattiaratkaisu sopii asuinrakentamiseen ja kevyesti kuormitettuihin alapohjarakenteisiin, joissa EPS-eristeen puristuslujuus riittää.

Voiko Finnfoam-rossipohjaeristeen päälle asentaa suoraan sähköisen lattialämmityskaapelin?

Rossipohjaeristeen päälle asennetaan kantava rakenteellinen kerros, esim. lattialevy, kipsivalu, betonivalu, johon lattialämmitys asennetaan.

Voiko vanhojen laattojen päälle asentaa Tulppa-levyn?

2000-luvulla rakennettuihin märkätiloihin ei voida, mutta aikaisemmin rakennettuihin tietyiltä osin voidaan. Ota yhteyttä Finnfoamin tekniseen tukeen, joka pyrkii konsultoimaan rakenteen toteutuksen edellytykset.

Voiko FF-PIR-eristeitä asentaa päällekkäin?

FF-PIR-eristelevyt voidaan laittaa tiiviisti päällekkäin. Niitä ei tarvitse liimata. FF-PIR-levyistä ei poisteta laminaatteja eristekerrosten välistä.

Pitääkö FINNFOAM-eristeet suojata rakennusaikaiselta kastumiselta?

Puhtailla, ehjillä ja kuivilla lämmöneristeillä saavutetaan aina laadukkain lopputulos toteutettaessa lämmöneristystä maanpäällisissä rakenteissa. Finnfoam-eristeet itse ovat vettymättömiä ja homehtumattomia eivätkä ne tarvitse erillistä sääsuojausta. On kuitenkin hyvä muistaa, että ympäröivät rakenteet tulee suojata aina säärasituksilta. Sade- ja valumavedet on huomioitava jo rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa, jotta rakenteiden ja materiaalien kastumiseen liittyviltä riskeiltä vältyttäisiin.

FINNFOAM-levyt sopivat lämmöneristävyytensä ja kosteudenkestävyytensä vuoksi mainiosti myös työmaan väliaikaisiin sääsuojauksiin.

Millä FINNFOAM-levyjä voidaan liimata?

FINNFOAM-levyjä voidaan liimata erilaisilla rakennusliimoilla, epoksi- ja polyuretaanipohjaisilla liimoilla. Huomioitavaa on, että käytettävä liima ei saa sisältää liuotinaineita.

Miten FINNFOAM-eristeiden saumoista saadaan tiiviitä sisäpuolisen eristämisen yhteydessä?

Saumojen tiiviyden takaamiseksi tulee saumat tiivistää joustavalla PU-vaahdolla tai muulla yhteensopivalla liimamassalla. Jos eristettä käytetään esim. runkopuiden välissä, on eriste leikattava joka reunaltaan n. 10-15 mm pienemmäksi, jotta elastisella PU-vaahdolla tiivistämiseen jää riittävästi tilaa. Eristeet voidaan kiilata FINNFOAM-levystä leikatuilla kiiloilla runkojen väliin tiiviisti ennen vaahdotusta. Sauma vaahdotetaan yhtenäisenä kaistana ja vaahtosauman liitos tulisi koostua kahdesta vaahdotuskerroksesta, sillä sauman pintaan muodostuva pintanahka takaa sauman ilmatiiviyden. Toinen vaahdotus tehdään ensimmäisen kerroksen kovetuttua. Näin jälkimmäisestä kerroksesta ylipursuneen vaahdon leikkaus ei heikennä kahteen otteeseen tiivistetyn sauman ilmatiiviyttä.

Koska FINNFOAM-levyt toimivat rakenteessa lämmöneristyksen lisäksi myös höyrynsulkuna, on saumat hyvä tiivistää vielä höyrynsulkuteipillä.

Voiko FINNFOAM:in tai FF-PIR levyn pintaa maalata?

FINNFOAM ja FF-PIR -eristeet ovat lämmöneristeitä, joiden päälle tulee aina jokin sisäverhous, joka toimii myös rakenteellisena suojauksena. Erikoistapauksissa FINNFOAM-levy voidaan maalata vesiohenteisilla maaleilla. Maalit eivät saa sisältää liuottimia. FF-PIR AL -tuotteet voidaan maalata esim. Teknoksen Superlateksilla tai BIORA 7 -maaleilla.

Millä tavalla FINNFOAM-levyä voidaan työstää?

Nyrkkisääntönä on, että levyä voidaan työstää kaikilla normaaleilla puuntyöstökaluilla. Esimerkiksi levyn leikkaamiseen käy puukolla tai mattopuukolla tehty viilto, jonka jälkeen levy napsahtaa poikki terävällä kämmeniskulla.

Miten saunan hormin läpivienti tulee tehdä FF-PIR-eristeen kanssa?

Hormi ei saa olla kiinni FF-PIR-eristeessä. FF-PIR-eristeen ja hormin välissä tulee olla palovillakaistale. Kaistaleen paksuudessa noudatetaan hormivalmistajan ohjeita.

Voiko FINNFOAM XPS-levyä käyttää saunassa?

FINNFOAM XPS-levyä ei voi käyttää saunassa, sillä levyn maksimikäyttölämpötila on +75 C. FINNFOAM:ia voidaan käyttää yhtenäisenä kerroksena seinärungon välissä yhdessä FF-PIR 30 ALK -tuotteen kanssa, jolloin FF-PIR 30 ALK on sisäpuolella.

Miten katon höyrynsulkulevy ja hirsiseinän liitos tehdään?

Höyrynsulkulevy FF-PIR 30/50 ALK liitetään hirsiseinään elastisella uretaanivaahdolla ja sauma teipataan höyrynsulkuteipillä (esim. ProClima-Power, Vana tai Sitko).

Miten toteutan kylmästä käyttöullakosta lämpimän tilan?

FINNFOAM-levyn tiiviys- ja lämmöneristysominaisuuksien ansiosta ullakon eristäminen onnistuu helposti ja tilaa säästäen. Ensimmäinen FINNFOAM-eristelevykerros asennetaan kattotuolien väliin joustavalla PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam) tiivistäen. Aluskatteen ja FINNFOAM-levyn väliin tulee jättää tuuletusrako (min. 50 mm). Toinen eristekerros asennetaan kattotuolien alapintaan yhtenäiseksi kerrokseksi kylmäsillat minimoiden ja saumat limittäen edellisen kerroksen kanssa. Saumat tiivistetään joustavalla PU-vaahdolla ja tarvittaessa höyrynsulkuteipillä. Erillisiä tuulensuojia, höyrynsulkuja tai lisäkoolauksia kattotuolien alle ei tarvita.

Tutkimuksen mukaan yläpohjarakenteissa sisäinen konvektio heikentää paksujen puhalluseristeillä toteutettujen rakenteiden lämmöneristystä merkittävästi. Voiko FINNFOAM-levyllä lisäeristää puhallusvillarakenteisen yläpohjan ja ehkäistä konvektion vaikutusta?

Kyllä voi. Hyvä tapa vähentää puhalluseristeissä tapahtuvaa sisäistä konvektiota on pienentää eristekerroksen ilmanläpäisevyyttä asentamalla FINNFOAM-levy puhalluseristeen lämpimälle puolelle eli tässä tapauksessa puhalluseristeen alle sisäpintaan. Lisälämmöneriste ja samalla höyrynsulku saadaan aikaiseksi, kun puolipontattu FINNFOAM-levy kiinnitetään kattotuolien alapintaan ruuveilla (esim. Tulppa O-kiinnikkeillä, joissa on 100 mm ruuvit) ja tiivistetään levyjen saumat höyrynsulkuteipillä. Jo 50 mm:n FINNFOAM-levyn avulla lämpötilaero puhallusvillan sisällä pienenee merkittävästi, jolloin vähenee myös luonnollisen konvektion aiheuttamat ilmavirtaukset puhallusvillassa. Näin myös puhallusvillan lämmöneristyskyky saadaan maksimoitua. Huonetilan puolelle FINNFOAM-levyjen päälle tehdään normaali koolauslaudoitus sisäverhouslevyn kiinnitystä varten.

Voiko TULPPA-levyä käyttää hirsisessä ulkoseinässä?

TULPPA-levy kiinnitetään seinään liukukoolauskiinnikkeillä. Taustalle jäävän ilmavälin pitää päästä vapaasti tuulettumaan. TULPPA-levy liitetään tiiviisti märkätilan höyrynsulkuun. Rakenne tulee arvioida tapauskohtaisesti kohteen rakennesuunnittelijan toimesta.

Miten seinäliitos tulisi tehdä hirsiseinän ja rossipohjaeristeen kanssa?

Rossipohjaeristeen ja hirren välinen sauma ( 10-15 mm ) vaahdotetaan elastisella uretaanivaahdolla ja teipataan höyrynsulkuteipillä (esim. ProClima-Power, Vana tai Sitko).

Voiko Siporex-talon eristää ulkopuolelta FINNFOAM-lämmöneristeellä?

Kyllä voi, jos ulkopuolelle asennettava FINNFOAM-eristekerros on riittävän paksu, jotta Siporex- rakenne muuttuu täysin lämpimäksi. Tämän mitoituksen tulee tehdä aina pätevä rakennesuunnittelija. Jos halutaan toteuttaa ohut lisäeristys, tulee se tehdä FINNFOAM-eristeillä seinärakenteen sisäpintaan.

Miten FINNFOAM-levyt tulisi tiivistää sisätilojen eristyksen yhteydessä?

Sisäpuolisissa rakenteissa, joissa on tärkeää saada rakenteista täysin ilmatiiviitä eli FINNFOAM toimii niissä myös höyrynsulkuna, levyt tulisi saumata elastisella/joustavalla PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam) tai muulla yhteensopivalla liimamassalla. Eristettä asennettaessa runkotolppien väliin vaahdotusväliksi tulisi jättää molemmin puolin n. 10-15 mm vaahdon riittävän muodonmuutoskyvyn takaamiseksi. Vaahtosauman liitos tulisi koostua kahdesta vaahdotuskerroksesta. Toinen vaahdotus tehdään ensimmäisen kovetuttua. Sauman pintaan muodostuva pintanahka takaa sauman ilmatiiviyden ja jälkimmäisestä kerroksesta ylipursuneen vaahdon leikkaus ei heikennä kahteen otteeseen tiivistetyn sauman ilmatiiviyttä. Rakenteen ilmatiiviyttä voidaan parantaa teippaamalla sisimmäisen FINNFOAM-levykerroksen saumat höyrynsulkuteipillä.

Miten toteutan rintamamiestalon ulkoseinän lisälämmöneristeen?

Sisäpuoliseen lisälämmöneristykseen on tarkoitettu FF-PIR 40 ALS -saneerauslevy, jossa on valmiit urat 20 x 100 mm:n listalle sisäverhouksen kiinnitystä varten. Listaurien ansiosta saadaan lisäeristyksen kuluttamat asuinneliöt minimoitua. FF-PIR 40 ALS -saneerauslevyllä saadaan parannettua seinän eristyskykyä oleellisesti, sillä tiiviit FF-PIR-lämpöeristeet pienentävät lämpötilaeroja ja vähentävät lämpövirtoja vanhan huokoisen eristeen sisällä. Levyt saumataan joustavalla saumavaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam). Tiivis FINNFOAM-levy muodostaa seinään uuden höyrynsulun, joten vanha höyrynsulku tulee poistaa tai puhkoa (n. 10 reikää/m2). Seinien lisälämmöneristys voidaan toteuttaa myös perinteisillä suorareunaisilla ja pontatuilla FF-PIR- tai FINNFOAM (XPS) -eristeillä.

FINNFOAM Saneerauslevy FI300/S40 levy on poistunut valikoimistamme keväällä 2019 ja korvaava tuote on FF-PIR Saneerauslevy 40 ALS.

Miten toteutan puurunkoisen uudisrakennuksen lämmöneristyksen FINNFOAM-levyllä?

Tähän tarkoitukseen on kehitetty FINNFOAM-seinäeristelevy FL-K600 tai FI-K600, joka on 210 mm paksu ja suunniteltu 600 mm:n runkovälille. Suuren vesihöyryvastuksen ansiosta erillisiä höyrynsulkuja, tuulensuojalevyjä tai ristikoolauksia ei tarvita, mikä vähentää työvaiheiden määrää. Läpiviennit on helppo tiivistää elastisella saumavaahdolla ja höyrynsulkuteipillä. Eristeen käytöllä maksimoidaan rakenteen tiiviys ja energiataloudellisuus. Perinteisellä ulkoseinärakenteen ratkaisulla, jossa eristeen pinnassa on sisäverhous ja ulkopinnassa on tuuletusväli ja ulkolaudoitus, päästään RakMk:ssa vaadittuun ulkoseinärakenteen U-arvoon 0,17 W/m2K.

Eristys voidaan tehdä myös perinteisesti suorareunaisista tai puolipontatuista eristelevykerroksista tiivistämällä ne joustavalla PU-vaahdolla (esim. Tremco Illbruck FM330 ElasticFoam) puurungon väliin.

Miten rossipohjan laitimmaiset levyt kannatellaan, jos väli ei ole K600?

FINNFOAM-rossipohjaeriste leikataan, esim. sahalla tai puukkosahalla oikeaan leveyteen kaventaen seinän puoleisesta reunasta. Seinän ja eristeen väliin jätetään noin 10mm saumausvara. Sokkeliin / seinään kiinnitetään puutuki eristeen alapinnan tasaan, jonka päälle rossipohjaeriste asennetaan. Saumaus tehdään elastisella uretaanivaahdolla ja höyrynsulkuteipillä (esim. ProClima-Power, Vana tai Sitko).

Missä rakennusprojektin vaiheessa rossipohjaeristeen voi asentaa?

Eriste kannattaa asentaa kantavien lattiavasojen päälle niiden asennuksen yhteydessä tai heti sen jälkeen. Eriste kestää sen päällä työskentelyn, joten työaikaisia kulkuteitä lattiavasojen päälle ei tarvitse rakentaa. Rossipohjaeriste ei vahingoitu, vaikka vesikattoa ei vielä olisikaan suojaamaan sateelta, koska eriste on vettymätön ja homehtumaton. Osa levyjen saumoista on kuitenkin hyvä jättää vaahdottamatta, jos vesikaton asentamiseen on vielä aikaa. Näin mahdollinen vesi pääsee poistumaan helposti.

Miten rossipohjaeriste FL-K600 tai FI-K600 toimii alapohjarakenteessa – tarvitaanko erillistä tuulensuojaa tai höyrynsulkua?

FINNFOAM-rossipohjaeriste toimii lämmöneristeen lisäksi höyrynsulkuna ja tuulensuojana, joten erillistä tuulensuojaa ei tarvitse enää asentaa. Jos erillinen tuulensuoja kuitenkin asennetaan suojaamaan lattiavasojen alapintaa, tulisi sen olla huokoista materiaalia (esim. puukuitulevyä). Lähtökohtana on, että tuulettuvaan alapohjaan on järjestetty tuuletus määräysten mukaisesti ja ryömintätilan maan päälle on asennettu lämmöneristekerros (esim. 50…100 mm Finnfoam) vähentämään kevään ja kesän kosteusrasituksia alapohjarakenteissa. Suuren vesihöyryvastuksen omaava FINNFOAM estää tällöin maasta nousevan kosteuden pääsyn ryömintätilaan. Ryömintätilaan sokkelin sisäpintaan on hyvä asentaa myös 50 mm Finnfoam-levy, jotta sokkelin massa ei viilennä turhaan alatilaa kesällä ja aiheuta näin kondenssiongelmaa. Rossipohjaeriste toimii myös betonilattiaa valettaessa valumuottina ja puulattiassa se korvaa ns. ristikoolauksen.

Voiko lattialaminaatin tai parketin asentaa suoraan FINNFOAM-levyn päälle?

Periaatteessa voi, jos asennettava pintalattiamateriaali on kyllin paksua kestämään pistekuormia. Suosittelemme kuitenkin ehdottomasti FINNFOAM-levyn ja pintamateriaalin väliin jäykkää rakennuslevyä (esim. ympäripontattu vaneri, lattiakipsilevy tai lastulevy) tasaamaan pistekuormia FINNFOAM-levylle. Esimerkiksi raskaiden huonekalujen jalat, yms. saattavat aiheuttaa painaumia pintamateriaaliin, mikäli kapealle alalle syntyviä pistekuormia ei jaeta laajemmalle alalle.

Miksi maanvaraisen alapohjalaatan lämmöneristys suositellaan tehtäväksi FINNFOAM:illa eli XPS-eristeellä?

Tämä perustuu FINNFOAM-lämmöneristeiden hyviin ominaisuuksiin. Erinomaisen lämmöneristyskyvyn lisäksi FINNFOAM-levyllä on erinomaiset puristuslujuusominaisuudet eli se kestää painumatta painavien rakenteiden alla (mm. takat ja kiviväliseinät). Painumattomuus korostuu tänä päivänä myös eristepaksuuksien kasvamisen myötä. Lattian painuminen voi aiheuttaa suuria ongelmia esimerkiksi kosteissa tiloissa, joissa lattian ja seinän välinen vedeneristys voi rikkoontua lämmöneristeen painuman johdosta. Toinen merkittävä seikka on eristeen vettymättömyys ja homehtumattomuus. Eristeen lämmöneristävyyttä eivät heikennä maaperän mahdollinen kosteusrasitus eikä mahdollinen sisäpuolinen vesivahinko, koska täysin yhtenäisen ja suljetun solurakenteen ansiosta eriste ei ime vettä eikä homehdu. Lisäksi tiivis eristekerros estää maaperästä nousevan kosteuden aiheuttaman sisäilmaongelman syntymistä.

Onko FINNFOAM:illa uritettua lattialevyä, johon saa asennettua lattialämmitysputket?

Ei ole. Jos lattialämmitysputket uritetaan Finnfoam-levyn sisään, niin se pääsee säteilemään lämpöä ainoastaan pieneltä ulkokehän osaltaan. Kun lattialämmitys asennetaan normaalisti eristeen päälle, se pääsee säteilemään kaikkiin kehän suuntiin vapaasti ja näin lattialämmityksen hyötyteho on paras.

Voidaanko sähkövastuksella toimiva lattialämmitys asentaa suoraa FINNFOAM-levyn päälle?

Kyllä voidaan. FINNFOAM:in käyttölämpötila on -150…+75°C ja sähköisen lattialämmityksen vastuksen max. lämpötila on +45°C ja normaalisti vastuksen lämpötila on max. +30°C. Tämän jälkeen lattia alkaa tuntua jalan alla liian kuumalta ja esim. siveltäviä vedeneristeitä käytettäessä lattian max. käyttölämpötila saa olla vain +27°C.

Täytyykö Finnfoam CW-300/100 mm kellariseinäeriste viedä aina sokkelissa ylös asti?

Ei tarvitse. Kellarin seinäeriste CW-300/100mm voidaan korjauskohteissa lopettaa maanpinnan tasoon ja jatkaa siitä ylöspäin esimerkiksi normaalilla 50 mm:n FINNFOAM-eristelevyllä. Tällöin kellarin seinäeristeen CW-300 yläpinta tulee tiivistää huolella, jotta sadevedet ja pintavedet eivät pääse eristeen sisäpinnan tuuletusurien kautta kastamaan sokkelia.

Miten eristän rintamamiestalon kellarin seinän?

Suosittelemme ensisijaisesti kellarin seinän eristämistä ulkopuolelta kellarin seinäeristeellämme FINNFOAM CW-300/100 mm, joka mahdollistaa sisäpuolisen kosteuden siirtymisen betoniseinän läpi eristeen uriin. Näin eristäen kantava seinä jää lämpimäksi, jolloin rakenteen kosteustekninen toimivuus on optimaalinen. Tarkemmat asennusohjeet löytyvät verkkosivultamme käyttökohteet-osiosta kellarin seinää käsittelevältä sivulta.

FINNFOAM-levyillä voidaan tehdä myös sisäpuolinen lämmöneristys mahdollisimman vähäriskiseksi, koska erillistä höyrynsulkua ei sisäpuolella tarvita. Tällöin on tärkeää, että FINNFOAM-lämmöneristeet asennetaan laastiliimalla (esim. laattalaastilla tai saneerauslaastilla) kauttaaltaan tiiviisti betoniseinää vasten niin, että eristeen ja seinän väliin ei jää ilmarakoja. Betoniseinää vasten ei tule tehdä myöskään minkäänlaisia koolauksia, jotta vältytään mahdollisilta homepesäkkeiden synnyltä. Laastiliimattu betoni/FINNFOAM-yhdistelmä muodostaa yhtenäisen ja tiiviin rakenteen, jossa FINNFOAM-levyn sisäpinta on lämmin ja näin sisäverhous seuraa sisäilman suhteellista kosteutta.

Voiko FINNFOAM-levyä käyttää lämmöneristeenä rakennuksen anturan alla?

FINNFOAM-levy sopii lujuutensa, kosteudenkestävyytensä ja lämmöneristyskykynsä vuoksi erinomaisesti anturan alle. Kylmissä rakennuksissa ja katoksissa lämmöneriste tulee aina asentaa anturan alle riittävän leveälle (2…5 m) molemmin puolin anturaa.

Erityisesti anturoiden eristämiseen Finnfoam Oy on kehittänyt anturamuottilevyn, joka katkaisee tehokkaasti anturasta siirtyvän kylmäsillan, mutta toimii samalla betonivalun muottina. Anturamuotti on lujuusluokaltaan F-400 ja paksuudeltaan 70 mm:n muottilevystä saadaan sisämitoiltaan 600 x 200 mm anturaa helposti aikaiseksi, jossa reunojen RST-tukiteräkset toimivat samalla kannakkeina anturan pitkittäisraudoille.

Mistä tietää routaeristettä valittaessa, että se ei ime vettä ajan saatossa?

Kaikille routaeristämiseen tarkoitetuille lämmöneristeille pitää ilmoittaa sulatus-jäädytyskestävyysominaisuus (EN12091 Freeze-thaw resistance) eli kuinka paljon eristeessä tapahtuu massan muutosta testin aikana. Jäätyminen lisää vedenimeytyvyyttä routaeristeessä, joka tulee ottaa huomioon routaeristeiden mitoituksessa.

Vettynyt routaeriste menettää lämmöneristysominaisuutensa ja jäätyessään se voi rikkoutua. Tämän takia routaeristeellä pitää olla mm. sulatus-jäädytyskestävyystesti tehtynä. Rakennustuoteasetuksen mukaan CE-merkityille rakennustuotteille pitää löytyä suoritustasoilmoitus (DoP), josta selviää tuotteelle oleelliset ominaisuudet kuten sulatus-jäädytyskestävyystestissä eristeeseen imeytyvä kosteus tilavuusprosentteina. Ominaisuutta kuvaava FTCIi tai FTCDi-arvossa i-kirjain kertoo vedenimeytyvyyden, jota käytetään routaeristeiden lämmöneristyskykyä mitoitettaessa. Suoritustasoilmoitukset löytyvät tuotekohtaisesti mm. routaeristevalmistajan verkkosivulta.

Voidaanko Finnfoam-levyn pinta rapata käytettäessä sitä esimerkiksi sokkelissa?

Kyllä voidaan. Käytettäessä normaaleja Finnfoam-levyjä, joissa on liukas ns. nahkapinta, tulee pinta karhentaa esimerkiksi nro 40 santapaperilla käsin tai epäkeskohiomakoneella. Tämän jälkeen putsataan hiontapölyt pois ja rapataan sokkeli kunkin laastivalmistajan ohjeiden mukaisesti. Yleisimmin pohjarappauksessa käytetään alkalisuojattua lasikuituverkkoa ja pinnoitteena maalia tai kivirouhetta.

Kellarin seinäeristeessä Finnfoam CW-300, joka toimii rakenteessa sekä lämmöneristeenä että ”patolevynä”, on jo valmiina ulkopinnassa 2×2 mm uritus, joka parantaa laastin tartuntaa. Levyn nahkapinta on hyvä vielä hioa kevyesti. Alla on weber Saint-Gobain:n ja Sto:n rappausohjeet CW-300 eristeelle:

Finnfoam_CW-300_rappausohje_-_weber.pdf

Finnfoam_CW-300_rappausohje_-_Sto.pdf 

Minkä lujuusluokan Finnfoam-eriste sopii pientalon routaeristeeksi?

Finnfoam F-200 ja F-300 eristeet soveltuvat pientalorakentamisessa lähes kaikkeen – myös routaeristeeksi. Tukimuurien, pilareiden yms. raskaiden rakenteiden alle kannattaa routaeristeeksi kuitenkin valita vähintään F-300, jolla pitkäaikainen puristuslujuus on 13 000 kg/m2. Jos routaeristettä kuormittaa raskas pihaliikenne esim. rekka-autot, on syytä valita lujuusluokaltaan F-400 eristelevy.

Miten Finnfoam-eristelevyt toimivat routaeristeenä kosteassa maaperässä?

Finnfoam sopii erinomaisesti routaeristeeksi, sillä eristeen solurakenne on täysin yhtenäinen ja suljettu, joten se ei ime itseensä vettä. Solurakenteensa ansiosta se ei lahoa, mätäne eikä sen sisälle voi muodostua mikrobikasvustoja eli hometta. Levy on testattu muun muassa VTT:n toimesta pitkäaikaisella upotus- ja jäädytyskestävyyskokeella, jonka tuloksena levyn kosteuspitoisuus säilyi koko testin ajan alle 1 paino-%. Kyseessä on ominaisuus, joka kertoo hyvin tuotteiden pitkäikäisyydestä. Tämä jos joku kannattaa ehdottomasti huomioida routaeristeitä valittaessa, sillä routaeriste ei saa imeä vettä itseensä, jotta sen lämmöneristyskyky säilyy! Finnfoam sopii myös puristuslujuutensa ansiosta mainiosti routaeristeeksi.