Antura- ja pilarimuotit

Tästä pääset alla olevaan pilarimuotti osioon

Finnfoam -anturamuotilla anturoiden tekeminen on helppoa ja nopeaa.

SKOL / hEN Helpdesk Tuotemäärittelyohjeen mukaan: Anturan alle vaaditaan aina eriste, jolle on testattu kuormitusviruma 50 vuoden aikana. FINNFOAM on testattu näin ja kestää hyvin anturan alla jatkuvaa pitkäaikaista kuormitusta. Tänä päivänä hyvin rakennettaessa anturan alle tulisi aina asentaa eriste, joka katkaisee sieltä muodostuvan kylmäsillan. Finnfoamilla suosittelemme pientalojen anturoiden tekemistä uudella EKO-Anturamuotilla, joka korvasi vanhan mallisen anturamuotin. Mikäli halutaan toteuttaa perinteinen 200×600 mm anturamuotti, voidaan se toteuttaa se Finnfoam putkikoteloa 210×220 mm hyödyntäen.

580×210 mm anturamuotti voidaan toteuttaa kuvan mukaisesti Finnfoam putkikotelosta 210×220 mm (eristeen paksuus 70 mm).
Uusi Finnfoam EKO-anturamuotti 200×600/400 mm säästää betonin määrässä.

Finnfoam putkikotelolla 210×220 mm tehdyistä anturamuoteista saadaan anturakoko 580×210 mm.

Asennusohjeet

EKO-anturamuotti 200×600/400 mm

 1. Taita levyn taitoksesta pohja- ja seinäosa erilleen.
 2. Asenna kaksi pohjaosaa rinnakkain siten, että ponttiurat tulevat sivuille seinämien kiinnitystä varten. Kiinnitä pohjalevyt toisiinsa eristekiinnikkeillä.
 3. Asenna seinäosat pohjalevyjen ponttiuriin. Limitä saumat siten, että pohjalevyjen ja seinälevyjen poikittaissaumat eivät tule kohdakkain.
 4. Nurkkien asennus: Leikkaa nurkan kaikki pohjalevyt tarvittavaan kulmaan ja kiinnitä ne toisiinsa eristekiinnikkeillä.
 5. Piirrota seinälevyjen kulmat puskuun käyttäen liittyvää seinälevyä sapluunana. Leikkaa ja asenna seinälevyt pohjan ponttiuriin. Samaa periaatetta noudatetaan nurkan ulkoseinämissä sekä sisäseinämissä.
 6. Raudoitus ja betonivalu: EKO-anturamuotin raudoitus tehdään rakennesuunnittelijan suunnitelman mukaan. Aseta riittävä määrä raudoituskorokkeita pitkittäisten pääterästen alle. Pitkittäisteräkset sidotaan toisiinsa poikittaistangoilla.
 7. EKO-anturamuottia valettaessa on pyrittävä minimoimaan muottiin kohdistuva valupaine. Seinämät kestävät normaalin valupaineen ilman erillistä tuentaa. Tuenta on kuitenkin suositeltavaa esimerkiksi maatäytöllä. Tuoretta betonia tiivistettäessä sauvatäryttimellä on myös noudatettava riittävää varovaisuutta.
 8. Betonipinnan hierto, tartuntaraudoitteiden asennus ja betonin jälkihoito tehdään kohteen pääsuunnittelijan ja rakennesuunnittelijan suunnitelmien mukaisesti.

Alla olevasta linkistä voit avata 600×200 mm anturamuotin asennusohjeet pdf-muodossa:

200×600/400 mm EKO-anturamuotin asennusohjeet (PDF, 2261 kt)

Anturamuotti 460×580 mm

 1. Asenna anturamuotit paikoilleen niin, että pystyseinämät sitovat aina kaksi pohjalevyä yhteen.
 2. Anturamuotti raudoitetaan kohteen rakennesuunnitelmien mukaisesti.
 3. Tee anturamuotinmuotin ulkopuoliset tuet 50×100 puutavarasta. Mikäli valukorkeus on 400 mm tai alle, riittää seinämien tuentaan yksi vaakasuuntainen 50×100 mm puutavara, joka asennetaan noin 200 mm korkeuteen. Vastaavasti 400–600 mm valukorkeuksiin tulee asentaa 2 kpl vaakasuuntaisia 50×100 mm tukia. Vaakatuet asennetaan tasaisesti muotin keskelle ja yläreunaan. 2 kpl 50×100 mm pystytukia asennetaan reilun metrin välein.
 4. Kahden pystytukipuun välistä painetaan harjaterästanko eristeen läpi pystysuunnassa keskeltä sekä vastapuolen pystyeristeen ja vastakappaleina olevien kahden 50×100 mm puutavaran läpi. Lopuksi harjaterästangon päät lukitaan muottilukoilla. Näin korkea FINNFOAM anturamuotti on turvallisesti tuettu.
 5. Betonivalu tehdään normaaliin tapaan.

Pilarimuotti

FINNFOAM pilarimuotti nopeuttaa rakentamista kun muottien tekeminen on nopeaa ja mitään valun jälkiestä purettavaa ei jää.

PILARIMUOTTI 500x500x285 mm

FINNFOAM pilarimuotti on suunniteltu erityisesti pilarianturoiden eristämiseen. Kylmien rakenteiden kuten terassien ja pilariperusteisten rakennusten alle tulee asentaa aina routaeristys kauttaaltaan ja riittävän laajalle rakenteiden ulkopuolelle, ettei routa pääse kiertämään reuna-alueilla rakenteiden alle. Tätä varten suunnitellut FINNFOAM pilarimuotit helpottavat anturoiden tekemistä, kun mitään purettavaa valun jälkeen ei ole. Pilarimuotti muodostuu valmiiksi erikoismuotoon ajetuista 50 mm paksusta F-300 lujuusluokan FINNFOAM (XPS) -eristeistä. Muotin pystyseinät painetaan pohjalevyssä oleviin uraan, jolloin muodostuu tukeva pilarimuotti. Muotin sisämitat ovat 500x500x285 mm. Pilarimuotit vahvistetaan asennuksen yhteydessä FINNFOAM -sidontateipillä valupaksuuden ollessa maksimissaan 200 mm. Tätä korkeammissa valuissa muotteihin tehdään ulkopuolinen tuenta.

PILARIMUOTTI 1000x1000x500 mm

Paaluhattujen muotitus onnistuu nopeasti FINNFOAM 1000×1000 pilarimuotilla.

Uutena valikoimissa on ison rakentamiseen suunniteltu sisämitoiltaan 1000x1000x500 mm oleva pilarimuotti. Isojen pilarimuottien tekeminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja nopeaa. Valun jälkeen ei ole myöskään mitään purettavaa ja talvirakentamisessakin FINNFOAM F-400-eristeestä tehty muotti on voittamaton. Tämän muotin eristepaksuun on 100 mm, että se kestää syntyvän valupaineen pelkällä yläpään tuennalla.

Iso FINNFOAM pilarimuotti 1000x1000x500 mm.

Tuotevideo: