Märkätila/Sauna

Märkätila eli pesuhuone ja sauna kytkeytyvät yleensä tiiviisti toisiinsa niin uudis- kuin korjauskohteissakin. Näiden suunnittelu ja toteutus onkin perusteltua tehdä samanaikaisesti. Finnfoamilta löytyvät tehokkaat ja turvalliset ratkaisut molempiin tiloihin.

Saunan seinien eristys toteutetaan tehokkailla FF-PIR polyuretaanieristeillä, joilla rakenteiden energiatehokkuus saadaan maksimoitua mahdollisimman ohuella eristekerrokselle. Kovien FF-PIR ALK ja FF-PIR SAUNA -eristeiden pinnalla oleva diffuusiotiivis alumiinilaminaattia varmistaa seinärakenteiden tiiviyden ja niiden saumojen tiiviys varmistetaan alumiiniteipillä. Saunan sokkelin vedeneristys toteutetaan FF-PIR eristeiden mintunvihreän ytimen pintaa eli tältä osalta alumiinilaminaatti poistetaan ja lattian siveltävä vedeneriste nostetaan seinälle laatoitettavalle osalle.

Lue lisää saunan eristämisestä.

Korjauskohteissa ulkoseinälinjoille on järkevää asentaa sisäseiniä huomattavasti paksummat FF-PIR-eristeet ja näin toteuttaa niille myös lisälämmöneristys samassa yhteydessä. Kun sisäseinillä käytettävien FF-PIR eristeiden paksuus on 30 mm, on ulkoseinille asettavien eristeiden paksuus yleisesti 50-100mm. Korjauskohteiden ulkoseinien eristepaksuus valitaan kohteen mukaan eli mikä on vain mahdollista – periaatteena maksimoida eristepaksuus, koska tämä maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa laskeneina energiakustannuksina.

Märkätilojen seinien vedeneristys Tulppa-märkätilalevyillä on helppoa ja nopeaa. Tulppa-levyt toimivat seinärakenteessa niin rakennuslevynä kuin vedeneristeenä ja tuovat näin rakentamiseen kaivattua tehokkuutta. Tulppa-levyjen ytimenä oleva FINNFOAM (XPS) on homehtumattomana ja kosteutta kestävänä materiaalina ideaali märkätilojen seinärakenteeseen. Muualla Euroopassa vastaavan tyyppiset XPS-pohjaiset märkätilalevyt ovatkin olleet jo pitkään vallitseva seinien vedeneristysmenetelmä, kun muutos Suomessa alkoi vasta reilu kymmenen vuotta sitten.

Paksummilla 50mm ja 80mm Tulppa-märkätilalevyillä voidaan toteuttaa seinien vedeneristämisen lisäksi erilaisia lokerikkoja, kotelointeja ja hyllyjä märkätilaan, joilla niihin saadaan helposti luotua arvokkuutta ja ”home spa”-tunnelmaa. Nämä toimivat myös ulkoseinälinjoilla lisälämmöneristeenä laskien näin märkätilan lämmitysenergian tarvetta.

Tulppa-levyistä toteutettu märkätila on yleensä kustannustehokkain ratkaisu, kun vertaillaan kokonaiskustannuksia eikä sorruta pelkkään materiaalien kustannusvertailuun. Työvaiheiden vähäisyys, joilla toteutetaan kerralla monta perinteisen rakenteen työvaihetta, on Tulppa-levyn kustannustehokkuuden salaisuus.

Tulppa on nopea asentaa, helppo työstää ja kevyt käsitellä. Levyjen innovatiivinen patentoitu asennustapa vaakaan helpottaa asentamista ja pontattu reunaprofiili varmistaa sauman vesitiiveyden.

Lue lisää märkätilarakentamisesta.