Innovaatio lumensäilöntään: Snow Secure antaa hiihtokaudelle starttitakuun

Finnfoam on yhteistyössä lumensäilönnän pioneerin Snow Securen kanssa kehittänyt eristävyydeltään ja helppokäyttöisyydeltään ylivoimaisen ratkaisun lumen säilöntään. Snow Secure -lumenvarastointijärjestelmän taustana on globaali haaste, talven tulon epävarmuus ilmaston lämpenemisen vuoksi.

”Tämä sääriski aiheuttaa harmaita hiuksia kaikille, joiden bisnes tai muu toiminta on riippuvainen lumesta. Lähdimme aikoinaan Suomen hiihtomaajoukkueen tukijaksi parantaaksemme Suomen hiihdon menestymismahdollisuuksia ja nyt olemme ratkaisemassa olosuhdeasiaa”, taustoittaa Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.

Lapissa menestyksekkäästi pilotoidun tuotteen tuotanto käynnistyy tammikuussa. Euroopan myyntiä lähtee vetämään Kalle Palander.

Maailman merkittävin lumi-innovaatio 20 vuoteen

”Meillä on ratkaisu globaaliin ongelmaan. Lumivarmuus tuo hiihtokeskuksille lisätuloja ja säästöjä syntyy lumitykkihankinnoissa. Tämän ohella kauden pidennys on välttämättömyys lumilajien harrastajille”, toteaa Snow Securen perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Martikainen.

Ratkaisun ideana on käyttää Finnfoam-eristelevyjä uudella tavalla. Ne liitetään vahvasti yhteen kuin haitariksi, joka kestää myrskyt, sateet ja UV-säteet. Keväällä eristehaitarit vedetään rinteen sivusta tiukkana pakettina valtavan lumikasan viereen. Eristehaitari avataan kesäkauden ajaksi varastoitavan lumikasan päälle 72 neliön suojamattoina.

Syksyllä eristehaitarit pakataan takaisin nipuksi ja vedetään lumen varastointipaikan tai rinteen sivuun odottamaan taas seuraavaa kevättä, eristeitä ei siis tarvitse kuljettaa enää kauas varastoon. Helposta sivuun vedosta syntyy merkittävät logistiset säästöt.

Uuden innovaation kehittäminen aloitettiin vuonna 2016. Kehittämistä on ollut rahoittamassa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon ELY-keskukset. Uudelle menetelmälle on haussa useita maailmanlaajuisia patentteja.

Ekologinen, helppo ja nopea

Varastoitava lumi voidaan valmistaa mahdollisimman ekologisesti ja energiatehokkaasti keskitalvella, silloin kun olosuhteet ovat parhaimmillaan. Edullista talven kylmäenergiaa siis siirretään säilönnän avulla seuraavan kauden alkuun.

”Ratkaisun etuna on myös nopea ja siisti asennus sekä pitkäikäisyys. Tuotteen käyttöikä on jopa parikymmentä vuotta. Näin lumen varastointi saadaan investoinniksi taseeseen, pois käyttökuluista”, Martikainen sanoo.

Pilotti Rukalla osoitti ylivoimaisen eristävyyden

Menetelmän eristävyyttä pilotoitiin edellisenä ja viime kesänä Rukalla. Uudessa menetelmässä lumikasan sulama oli vain noin 8 prosenttia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vaihtoehtoisilla menetelmillä: Pohjoisen olosuhteissa purulla peitetystä lumesta sulaa noin 15-20 % ja kaksinkertaisella geotekstiilillä noin 35-50 %.

”Oli positiivinen yllätys, miten hyvin eristävyys toimi”, Rukan rinnehuollon esimies Anssi Lakela toteaa.

Lumen säilömisen merkitys korostuu ilmaston lämmetessä yhä enemmän ja enemmän.

”Meille on välttämättömyys kyetä avaamaan rinnekausi tiettynä päivänä. Rinnelumen varastointi vaatii isot asiakasmassat ollakseen kannattavaa. Siksi on erittäin tärkeää, että ihmiset voivat laskea lomasuunnitelmansa sen varaan, että Ruka on varmasti auki ja lunta on. Tämä on meille myös imagokysymys”, toteaa Rukan paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Tuotanto käynnistyy alkuvuodesta 2020

Pilottijakson jälkeisen intensiivisen tuotekehityksen tuloksena ratkaisu on edennyt tuotantovaiheeseen: Valmistus käynnistyy vuodenvaihteen jälkeen.

Snow Secure tähtää alusta asti kansainvälisille markkinoille. Euroopan myyntiä Snow Securessa lähtee vetämään Kalle Palander, joka on uransa aikana konkreettisesti nähnyt ilmastonmuutoksen vaikutukset lumitilanteeseen.

”Sattuneista syistä tunnen suurta rakkautta alppilajeja kohtaan ja olen iloinen, kun voin olla mukana parantamassa edellytyksiä niiden harrastamiselle. Euroopassa ilmastonmuutos aiheuttaa Suomeakin suurempia haasteita, eli potentiaalisia asiakkaita riittää. 2000-luvun aikana jopa jäätiköiden tilanne huononi todella dramaattisesti.”, Palander toteaa.

Lisätietoja:

Henri Nieminen

Toimitusjohtaja

+358 2 777 3019
+358 400 636 992

Mikko Martikainen, Snow Secure Oy, puh. 0400 699 962