Miten Tulppa-lattiaan tehdään lattialämmitys lämmityskaapeleilla?

Tulppa-lattialevy pohjustetaan järjestelmään sopivalla primerilla (esim. Ardex P51), jonka kuivuttua lämmityskaapeli voidaan asentaa suoraan primerin päälle. Vaihtoehtoisesti primeroinnin päälle voidaan tehdä erillinen ohut tasoitusvalu (esim. Ardex K75), jonka päälle lattialämmityskaapeli asennetaan. Huomioitavaa on, että kaapelin päälle tulee minimissään 5 mm:n suojalaastikerros (esim. Ardex K75) ennen vedeneristettä.

Voiko käyttää pelkkiä O-kiinnikkeitä?

Kyllä voi. Tässä tapauksessa levy tulee kiinnittää runkoon ylä- ja alaosastaan. O-kiinnikkeen taustalle tulee pursottaa riittävästi vedeneristetuoteperheen liimamassaa.

Tarvitseeko Tulppaa asentaessa vedeneristää myös vaakasaumat?

12,5 mm TULPPA-levyn kaikki saumat nauhoitetaan ja vedeneristetään. 20 mm Tulppa ja sitä paksummat levyt asennetaan vaakaan ja niiden vaakasaumoja ei tarvitse erikseen vedeneristää. Vaakasaumoihin on hyväksytty tuoteperheiden mukaiset liimamassat, joilla vaakasaumat tiivistetään. Liimamassa pursuaa kevyesti, kun levy liu’utetaan paikalleen. Liimapurse tasoitetaan lastalla tasaiseksi TULPPA-levyn vaakasauman päälle.

Vaikuttaako Tulppa-levyn pinnoitteen ”pienet reiät” vedeneristysominaisuuksiin?

Punaisen erikoissementtikerroksen ja lasikuituverkon tehtävänä TULPPA-levyn pinnassa on toimia laattojen vakioituna kiinnitysalustana, ei vedeneristeenä. TULPPA-levyn keltainen Finnfoam eli XPS-ydin toimii TULPPA-levyn vedeneristeenä. Jos TULPPA-levyn pinnasta näkyy keltainen ydin, niin se ei vaikuta vedeneristykseen millään tavoin. Laattojen kiinnityksen yhteydessä mahdolliset reiät täyttyvät laattojen kiinnityslaastilla.

Voiko TULPPA-levyä käyttää hirsisessä ulkoseinässä?

TULPPA-levy voidaan kiinnittää hirsiseinään liukukoolauskiinnikkeillä. Taustalle jäävän ilmavälin pitää päästä vapaasti tuulettumaan (yläpäästä avoin). TULPPA-levy liitetään tiiviisti märkätilan höyrynsulkuun. Rakenne tulee arvioida tapauskohtaisesti kohteen rakennesuunnittelijan toimesta.