Finnfoam panostaa tuotantokapasiteettiin ja nostaa palvelutasoa Suomessa, Skandinaviassa ja Baltiassa – yli 10 M€ investoinnit

Eristevalmistaja Finnfoam valmistautuu rakennusalan uuteen nousuun Itämeren alueella laajentamalla tuotantokapasiteettiaan Ruotsin- ja Liettuan-tehtaillaan. Kotimaassa yritys perustaa Oulun lähelle Liminkaan Pohjois-Suomea ja läntisten naapurimaiden pohjoisalueita palvelevan yli 30 000 kuutiometrin varaston. Hyvän eristämisen rooli korostuu energiatehokkuuden ja päästöjen vähentämisen lisäksi myös resilienssin näkökulmasta.  

Salolaislähtöinen perheyritys Finnfoam investoi tuotantokapasiteettinsa laajentamiseen tehtaillaan Ruotsissa ja Liettuassa. Kaikkiaan panostukset kapasiteettiin ja parempaan palveluun nousevat noin 10 miljoonaan euroon. 

“Merkit rakennusalan elpymisestä ovat jo nähtävissä ja varaudumme eristeiden kysynnän nousuun. Sekä Kaunasiin että Kristinehamniin lisätään yksi uusi Finnfoamin eli XPS-eristeen tuotantolinja. Esimerkiksi Ruotsissa lähes kaksinkertaistamme kapasiteetin”, kertoo Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen

Investointipäätös on tehty alkuvuodesta 2025 ja tuotantolaitteistot on tilattu. Rakentamaan päästään keväällä ja linjastot ovat valmiit noin vuoden päästä.  

Liettuaan täysin uusi linja


Kaunasin hankitaan täysin uusi suuri valmistuslinja, jonka kapasiteetti on yli 2000 kg/h. Linja on erittäin kustannustehokas 100 mm ja sitä paksumpien eristeiden valmistamiseen. Uusi linja tulee vanhan keskikokoisen linjan tilalle, joka siirretään Ruotsin tehtaalle.

Investointi tekee Kaunasin tehtaasta samankokoisen tuotantoyksikön Finnfoam-eristeiden osalta kuin Suomessa Salossa sijaitseva päätehdas on. Suomessa ja Liettuassa on tämän jälkeen kolme optimoitua linjaa.

Ruotsin tehtaalla on jo nykyisin iso noin 2000 kg/h linja ja tämä uusi siirrettävä linja tulee täydentämään erittäin hyvin tuotantotehokkuutta ja laadukkuutta ohuemmissa levypaksuuksissa.

”Nykyisin osa ohuemmista levyistä on tuotu Suomesta, joten uusi investointi vähentää myös rahdista syntyviä päästöjä. Molemmat linjat istuvat nykyisiin kiinteistöihin, mutta muuta infraa pitää kasvattaa”, Nieminen sanoo. 

Noin kaksi kolmasosaa Finnfoam-konsernin liikevaihdosta tulee Suomen ulkopuolelta: yrityksen markkina-aluetta on koko Itämeren alue. Ruotsin tehdas palvelee Ruotsia, Norjaa sekä Tanskaa ja Liettuan tehdas Baltiaa ja Puolaa. 

“Olemme merkittävä toimija kaikissa Itämeren maissa ja näillä panostuksilla haluamme vahvistaa jalansijaamme toiminta-alueellamme entisestään”, Nieminen sanoo. 

Oulun-varasto palvelee erityisesti pohjoisen rakentamista  

Finnfoam vahvistaa toimintojaan myös kotimaassa. Yritys on hankkinut Limingasta 2,3 hehtaarin tontin, jolle rakennetaan keväällä 2025 iso, pinta-alaltaan 3200 neliön varasto, joka palvelee pohjoista aluetta. Halliin pystyy varastoimaan yli 30 000 kuutiota eristeitä. 

Hallin rakentamisella varaudutaan myös FF-kierrätyssäkkipalvelun kasvuun, jotta pohjoisesta tulevat kovien eristeiden hukkapalat saadaan jatkossa kierrätettyä entistä tehokkaammin.

“Erityisesti Lapissa matkailurakentaminen on voimissaan ja pohjoisessa hyvien lämmöneristeiden merkitys ymmärretään, koska joka talvi niiden tehokkuus nähdään käytännössä. Haluamme varaston avulla varmistaa, että pystymme tarjoamaan suomalaisille asiakkaille entistä nopeampaa ja toimitusvarmempaa palvelua myös pohjoisen suunnalla”, Nieminen toteaa. 

Varaston rakentaminen valmistuu syksyllä 2025 ja sen palvelut ovat käytettävissä keväällä 2026. 

Eristäminen vaikuttaa kustannuksiin, päästöihin ja resilienssiin 

Jos 70- tai 80-luvun löysillä rakennusmääräyksillä rakennetun talon lisäeristää kunnolla, lämmitysenergian tarve vähenee jopa 60prosenttia ja lämmityskustannukset vähenevät vastaavasti, samoin päästöt. 

Rakennusten eristämisellä on myös vaikutuksia, joita moni ei tule ajatelleeksi. Jos energianjakelussa tulee katko, niin hyvin eristetty talo pitää talvipakkasilla huomattavasti pidempään lämmön sisällä kuin talo, jonka rakenteista lämpö pääsee vuotamaan nopeasti ulos. 

“Hyvin eristetty talo lisää asukkaiden resilienssiä, jos sähköt tai lämmönjakelu katkeavat. Näinä aikoina kannattaa ehkä miettiä tällaista varautumisnäkökulmaakin”, toteaa Finnfoamin varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma

Eristäminen lisää resilienssiä myös valtakunnan tasolla. Suomen kaikesta energiankulutuksesta 25 prosenttia laitetaan kiinteistöjen lämmittämiseen. Tästä osuudesta voidaan leikata viidennespois eristämällä kiinteistötparemmin. 

“Tällöin olemme omavaraisempia energian suhteen. Jos Suomen koko energiankulutusta saadaan matalammaksi, myös tyynten pakkaspäivien kysyntäpiikkiongelmat helpottuvat, kun kysyntä on kauttaaltaan matalampaa”, Erävuoma naulaa. 

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Henri Nieminen, henri.nieminen@finnfoam.fi, puh. +358 400 636 992
Varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma, asso.eravuoma@finnfoam.fi, puh.  +358 44 544 0612 

Finnfoam Oy

Suomalainen perheyritys Finnfoam tarjoaa ja kehittää yli 40 vuoden kokemuksella markkinoiden edistyksellisimpiä rakenteellisen energiatehokkuuden ratkaisuja rakentamisen ja rakennuksen käytönaikaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Finnfoam-konserni on tunnettu ekologisena rakentamisen suunnannäyttäjänä, jonka innovatiivinen kehitystyö on nostanut Finnfoamin yhdeksi johtavaksi muovipohjaisten lämmöneristeiden valmistajista Itämeren alueella.

Asiantuntevuus, laadukkuus ja asiakaslähtöisyys takaavat turvalliset ratkaisut kaikkeen eristykseen. Nykyään yrityksen tuotevalikoimiin kuuluvat kaikki maailmalla yleisesti käytössä olevat kovat ja homehtumattomat lämmöneristeet FINNFOAM (XPS), FF-EPS ja FF-PIR sekä Tulppa-märkätilalevyt.

Vuonna 2024 Finnfoam-konsernin liikevaihto oli noin 180 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa yli 350 henkilöä. Finnfoamin tehtaat sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Liettuassa ja Espanjassa. Salossa sijaitsee myös yrityksen pääkonttori ja tuotekehitysyksikkö.