FINNFOAM – luja ja vettymätön
FINNFOAM on suulakepuristettua polystyreeniä eli XPS-lämmöneriste, joka säilyttää eristyskykynsä vaativissakin olosuhteissa. Sen erityispiirre on täysin suljettu ja yhtenäinen solurakenne, joka takaa hyvän eristävyyden ja tiiviyden. FINNFOAM helpottaa lämmöneristämisen lisäksi myös monia muita rakennusvaiheita mahdollistaen laadukkaan ja energiatehokkaan lopputuloksen. FINNFOAM:illa toteutetuissa rakenteissa ei tarvita erillistä höyrysulkua eikä tuulensuojalevyä, joten yhdellä asennuksella saadaan suoritettua monta työvaihetta. Lisäksi FINNFOAM on homehtumaton materiaali, joka on todistettu rankimmassa mahdollisessa hometestissä VTT:llä.
Finnfoam-lämmöneristeiden pääraaka-aine on polystyreeni, joka on alkujaan luonnontuote – Polystyreeni on luonnontuote!
Lyhenteet tuotenimissä:
FI = suorareunainen, FL = puolipontattu, FK = täyspontattu, HU = höylätty ja uritettu, CW = kellarin seinä, URA = uralevy
Monikäyttöinen eriste – Putkikaivannosta ullakon kattoon
Koko tuotevalikoima soveltuu niin routaeristeeksi kuin lattioiden, kattojen ja seinienkin eristämiseen sekä monipuolisesti erilaisiin lisälämmöneristyksiin. Routa- ja lattiaeristeenä FINNFOAM kestää erinomaisesti kosteutta, jäätymistä ja kuormitusta. Routaeristeen tärkein ominaisuus onkin luotettavuus eli sen eristysominaisuudet eivät saa heikentyä ajan kuluessa. Routaeristeellä tulee olla aina sulatus-jäädytyskestävyys ominaisuudet ilmoitettuna. FINNFOAM:in luotettavuudesta hyvänä esimerkkinä on mm. voitto TM Rakennusmaailman Routaeristevertailussa syksyllä 2011.
Finnfoamiin on luotettu jo lähes 40 vuotta vaativissa käyttökohteissa junaradoista julkisiin rakennuksiin, kauppakeskuksiin ja teollisuuslaitoksiin. Tarjolla on myös erinomaisia ratkaisuja toimitila-, asuin-, pientalo-, korjaus- ja infrarakentamiseen.
Tässä osiossa kerrotaan FINNFOAM-lämmöneristeistä ja niiden ominaisuuksista. Käyttökohteet-osiossa kerrotaan tarkemmin niiden käyttämisestä eri käyttökohteissa.
Varastotuotteet:
FINNFOAM-varastotuotteet (PDF, 1446 kt)
FINNFOAM (XPS) TEKNISET TIEDOT:
Lataa tästä Finnfoam (XPS), tekniset tiedot (PDF 355 kt)
Upload Finnfoam (XPS), technical properties (PDF 370 kt)
Peruslevyjen mitat ja tyypit
FINNFOAM on poikkeuksellisen monikäyttöinen lämmöneriste. Samat, normaalit eristyslevyt soveltuvat lukuisiin erilaisiin käyttökohteisiin ja -tarkoituksiin – routasuojauksesta alapohjiin, välipohjiin, kattoihin, seiniin, lisälämmöneristyksiin, jne.
UUTUUS! Valikoimaan kuuluvat myös paksut peruslevyt (FI- ja FL-) aina 300 mm:n paksuuteen asti. Paksut levyt nopeuttavat työtä työmaalla merkittävästi, kun asennettavat levykerrokset vähenevät.
Levykoko:
Suorareunainen, FI: 600×2500 mm = 1,50 m2
Puolipontattu, FL (hyötymitat): 585×2485 mm = 1,45 m2
Paksuudet: 20 mm – 300 mm
Paloluokka: NPD
Materiaali: Suulakepuristettu polystyreeni (XPS)
Solurakenne: Yhtenäinen ja suljettu, vettä imemätön
Varastotuotteet:
FINNFOAM-varastotuotteet (PDF, 1446 kt)
Minimitilauserä FINNFOAM-eristeiden erikoistuotteissa on 100 m3.
Lataa tästä Finnfoam (XPS), tekniset tiedot (PDF, 2 462 kt)
Ominaisuudet
Koostumus ja rakenne
Koostumus
FINNFOAM on solumuovi, jonka pääraaka-aine on polystyreeni. Polystyreeni ei ole terveydelle vaarallinen aine. Polystyreeniä käytetään erittäin paljon elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Polystyreeni on kestomuovi, joka voidaan sulattaa uudelleen ja käyttää raaka-aineena.
FINNFOAM-solumuovin toinen tärkeä raaka-aine on hiilidioksidi, jota saadaan muun teollisuuden päästöistä eli se ei kuormita ympäristöä. Hiilidioksidi poistuu levyistä ja korvautuu ilmalla muutaman viikon kuluessa valmistuksesta. Polystyreenin ja hiilidioksidin osuus raaka-aineista on noin 96-98 %. Lisäksi FINNFOAM:ssa on erilaisia lisäaineita kuten väriä, prosessin stabilointiaineita, solurakenteen modifiointiaineita jne.
FINNFOAM:in valmistuksessa ei käytetä CFC-, HCFC- tai HFC-kaasuja eikä terveydelle haitallisia bromiyhdisteitä sisältäviä palonestoaineita. FINNFOAM:ista ei myöskään haihdu tai irtoa terveydelle haitallisia kaasuja, hiukkasia tai kuituja. FINNFOAM:illa on sisäilman paras päästöluokitus M1.
Rakenne
FINNFOAM on suulakepuristettua polystyreeniä eli kansainväliseltä lyhenteeltään XPS lämmöneriste. FINNFOAM:in erinomaiset ominaisuudet perustuvat sen solurakenteeseen. FINNFOAM:in solurakenne on täysin yhtenäinen ja suljettu. Se poikkeaa oleellisesti EPS:n eli styroksin solurakenteesta.
FINNFOAM:in täysin yhtenäinen solurakenne saavutetaan valmistusmenetelmällä, jossa korkeassa paineessa sulaan polystyreeniin liuotetaan hiilidioksidia. Hiilidioksidi kaasuuntuu, kun se tulee ulos suuttimesta normaaliin ilmanpaineeseen.
Solurakenteen modifiointiaineilla ja koneen asetuksilla soluista tehdään halutun kokoisia ja muotoisia. Erittäin lujilla, yli 70 000 kg/m2 kestävillä levyillä solut ovat hieman pystyssä. Soluja valmistetaan jopa yli 23 miljardia kappaletta sekunnissa.
Lisäksi valmistuksessa syntyy levyn pinnalle yhtenäinen ns. pintanahka, jossa solujen sijasta on yhtenäinen polystyreenikerros. Tämä yhtenäinen pintanahka hylkii vettä. Levyn molemmilla puolilla olevat pintanahat ja keskellä oleva solurakenne tekevät rakenteesta kerroslevyrakenteen, joka lisää entisestään levyn jämäkkyyttä.
Paloturvallisuustiedote
Lämmöneristevalinnalla ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen
Finnfoam Oy on painottanut aina rakenteellisen palosuojauksen merkitystä. Lämmöneristeellä ei vaikuteta rakennuksen paloturvallisuuteen vaan se on aina hoidettava rakenteellisesti. Finnfoamissa ei ole kemiallisia palonsuoja-aineita, koska ne perustuvat ympäristölle ja ihmisille haitalliseen bromiin. FINNFOAM:ista ei muodostu palotilanteessa hään lisäksi erityisiä myrkkykaasuja eli sen palaminen on verrattavissa puun palamiseen.
Rakennuksen paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa lähinnä sähkölaitteiden valinnalla ja huollolla, huonekalujen materiaaleilla ja kankailla sekä automaattisella sammutusjärjestelmällä. Sitä vastoin lämmöneristeen vaikutus paloturvallisuuteen on vähäinen, koska sen syttyminen vaatii 400 asteen lämpötilaa (tässä lämpötilassa syttyy myös puu). Tässä vaiheessa sisällä lämpötila on ehtinyt nousta jo vähintään 800 – 1000 asteeseen.
Palotilanteessa sisälämpötilan noustessa 300 ― 500 °C FINNFOAM sulaa seinistä pois (FINNFOAM:in pehmenemislämpötila on noin 100 °C ja sulamislämpötila alle 200 °C) ja sisälämpötilan nousunopeus hidastuu, koska sulaminen sitoo lämpöenergiaa eikä sisätilaa ole enää lämmöneristetty. Sulamattomilla eristeillä tapahtuu täysin päinvastoin eli eristeiden eristäessä sisälämpötila räjähtää hetkessä yli tuhanteen asteeseen ja palo voimistuu entisestään.
On lämmöneristemateriaali mikä tahansa, tulee osastoivat paloseinät ja katkot tehdään normaalisti. Näin estetään palon leviäminen. Hormien eristämisessä on aina perusteltua käyttää kivipohjaista lämmöneristettä.
h
Polystyreeni on myös luonnontuote ja kierrätettävyydeltään huippuluokkaa
HIstoria
Polystyreeni löydettiin jo vuonna 1839, kun Sweetcum (Liquidambar orientalis) puun pihkasta tislattiin Johann Eduard Simonin tutkimuksissa kirkasta nestettä, joka oli styreeniä. Se saostui itsestään ajan kanssa astiassa ja polystyreeni oli ”keksitty”.
Täältä voit lukea lisää täältä:
Styreeni on siis myös luonnontuote, vaikkakin 99,9% styreenistä valmistetaan synteettisesti. Etanoli tunnetaan paremmin luonnon tuotteena, mutta vähemmän tunnettua on, että myös etanolia valmistetaan synteettisesti fossiilisista raaka-aineista. Voit lukea lisää täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Etanoli
Styreenin polymeroituminenkin voi tapahtua myös luontaisesti ilman ulkoista tekijää, mutta tätä voidaan nopeuttaa lämmöllä.
Luonnontuote ei ole kuitenkaan läheskään aina luonnonkannalta paras vaihtoehto, jos tämä johtaa luonnon riistoon eli metsien kaatoon pelloiksi tai raaka-aineiksi ja siten suurempiin ympäristöongelmiin. Siksi synteettisesti valmistettava ”luonnontuote” onkin monesti kestävämpi vaihtoehto. Näin myös styreenin kanssa, jota valmistetaan nykyisin fossiilistenpolttoaineiden tuotannon sivuvirroista ja se on koko öljyn tuotantoon suhteutettuna siitä vain 0,23 %.
Maailmanlaajuinen öljyn tuotanto (2021):
- 4571 million t
Maailmanlaajuinen Polystyreenin tuotanto
- 10,59 million t (2021)
Suhde: 10,59 / 4571 * 100 % = 0,23 %
KIERRÄTYS
FINNFOAM ja FF-EPS eristeet ovat polystyreenipohjaisia lämmöneristeitä. Polystyreeni on kestomuovi, joka voidaan kierrättää monia kymmeniä kertoja, kunhan se saadaan vain pidettyä puhtaana tai puhdistettua. FINNFOAM-eristeiden tuotannosta ei ole tullutkaan muovijätettä lähes 40 vuoteen, koska kaikki sekundalevyt ja hukka on kierrätetty takaisin tuotantoon kierrätyslinjojen kautta.
Nyt vuonna 2024 kierrätys viedään täysin uudelle tasolle, kun uusi FINNFOAM (xps) ja EPS-eristeiden liuotinkierrätyslaitos käynnistyy. Finnfoamin kehittämän liuotinkierrätyksen liuotin on myös luonnontuote, jota voidaan valmistaa myös synteettisesti, kuten nykyisin myös styreeni valmistetaan.
Muovien suurin haaste on se, että ne ovat halpoja ja siksi kaikkien on helppo luopua niistä ja jopa heittää ne luontoon. Edes rikas ei heitä timantteja luontoon. Mutta onko tämä muovin haaste vai ihmisen ongelma? Tietysti ihmisen ongelma. Kestomuovien kuten polystyreenin ekologisuus onkin huippuluokkaa ja ne pitää saada vain kiertämään eli kaikki hukka kierrätykseen. Tämän eteen olemme Finnfoamilla tehneet töitä jo yli 5 vuotta ja muun muassa keränneet FF Kierrätyssäkillä työmaiden hukkapalat takaisin vuodesta 2019 alkaen.
Finnfoamin liuotinkierrätyksessä polystyreenistä saadaan putsattua pois kaikki epäpuhtaudet minimaalisella energiankulutuksella. Kierrätyslaitoksesta saatavasta puhtaasta polystyreenistä valmistetaan taas uusia eristeitä. Alla olevassa animaatiossa kuvataan, miten polystyreenin liuotinkierrätyslaitos toimii Finnfoamilla ensi vuonna.
Täällä löydät lisätietoa muoveista!